Aktuelt>Skaper novemberfest for hele familien
29.10.2020
Skaper novemberfest for hele familien

I en periode med fokus på smittevern, begrensning i kontakter og kohorter, går Oslo misjonskirke Betlehem "all in" for å skape en fellesskapsopplevelse for hele familien. Så langt i høst har familiene på søndager vært delt på ulike arrangementer - nå samles de igjen.

"NOVEMBERFEST" er tittelen som gudstjenestene i november har fått. Gudstjenesten kl. 11 blir for hele menighetsfamilien, uansett alder og livssituasjon. Novemberfest vil spesielt være laget for å engasjere skolebarn, og det er ikke planlagt å sende disse gudstjenestene på nett. Men i november gjeninnføres også rene streamingudstjenester som sendes direkte kl. 12.00.

Skaper novemberfest for hele familien

- November er mørk, det regner og det er igjen innført strengere begrensninger. Vi støtter opp om alle viktige tiltak for å beskytte samfunnets sårbare. Samtidig så tenker vi på hvordan vi som kirke kan skape fellesskap og lyspunkter, innenfor de retningslinjene som er satt. Nå hiver vi oss rundt for å gjøre søndagene til et høydepunkt for familiene - og alle er velkommen, sier hovedpastor Erik Andreassen.

Oslo misjonskirke Betlehem (OmB) er en menighet for alle aldre, og har spesielt mange barnefamilier. I høst har det vært gjennomført mange selvstendige barnekirkearrangementer, takket være stor innsats fra stab og frivillige. Men med begrensningen på 20 personer i grupper uten fast plass, ser staben i OmB at det ikke er mulig å gjennomføre barnekirken som tidligere, på en god og bærekraftig måte.

- Vi gjør disse endringene for søndagene i november, og vil vurdere på nytt igjen når det kommer nye retningslinjer. Nå bruker vi anledningen til å skape en type familiegudstjeneste vi aldri har hatt før, og som vi tror kan bli et skikkelig lyspunkt i en litt grå tid for koronaslitne familier, sier Erik.

For gudstjenester er det fortsatt grensen på 200 deltagere som gjelder, og man bruker ikke opp sine "sosiale nærkontakter" på 10 personer når man deltar på et offentlig arrangement. OmB har lokaliteter som gjør det mulig å gjennomføre gudstjenester på en smittevernmessig trygg måte, og starter første søndag med å åpne for 150 deltagere.

Skaper novemberfest for hele familien

- Hodet spinner med ideer og planer for gudstjenesten, sier barne- og familiepastor, Margot Amlie Dahl. Vi håper å engasjere tweens og ungdommer til å bidra på ulike måter, og vi skal jobbe hardt for å lage en engasjerende opplevelse for utålmodige barn. Så håper vi å skape gode øyeblikk av felles troserfaring og trospraksiser for familiene, sier hun.

For selv om det er åpent for å være mange på samme arrangement, er det faste plasser som gjelder. Det betyr at barna må sitte sammen med en voksen på plassen sin gjennom hele gudstjenesten, som har en ramme på omtrent 40 minutter.

- Slik er det jo over alt om dagen. Man kan ikke gå på kino eller teater heller, om man ikke sitter på plassen sin. Så ser vi frem til den dagen hvor vi alle kan bevege oss fritt mellom bordene på kirkekaffen og løpe rundt i gymsalen, men frem til da må vi øve oss på å være sammen med avstand, sier Margot.

For de minste barna blir det et eget arrangement i underetasjen i kirken, med egen påmelding, registrering og inngang. Her er det plass til 20. Når familiene har forlatt salen, rigges det om til en ren streaminggudstjeneste, som starter kl. 12.00. Disse vil være gjenkjennelige fra vårens gudstjenester. På søndag vil Allehelgen bli markert i begge gudstjenestene.

- Det er mange som fulgte oss online i vår, og det er en god del av vår faste menighetskjerne som fortsatt ikke har mulighet til å delta fysisk på våre gudstjenester. Derfor er det viktig for oss å også lage et godt tilbud også for disse, sier Erik.

NOVEMBERFEST arrangeres 1., 8., 15. og 22.november. Den siste søndagen i november blir det forestillinger på ettermiddagen - mer om det blir offentliggjort i løpet av helgen.