Aktuelt>Fra Døden på Oslo S til Markusevangeliet
31.08.2023
Fra Døden på Oslo S til Markusevangeliet

Når produsenten av Døden på Oslo S, David Parrish, regisserer Markusoppsetningen denne høsten, er det ikke første gang han gyver løs på evangelieteksten i teaterform. Men hva er det som gjør at han bruker enormt med timer på frivillig basis, i tillegg til sitt daglige virke på Nationaltheateret?

- Jeg syns det er fantastisk å samle en gruppe mennesker og se hva som er mulig få til ut av det som finnes av ressurser, sier David. 

Lang erfaring

Selv om David jobber som produsent på Nationaltheateret, er han ikke ukjent med regi og skuespillerroller. I England ledet David en teatergruppe som satte opp ulike forestillinger og spesielt «stedbundne» teater – det vil si teater hvor lokasjonen får stor betydning for manus og scenografi. I 2017 ledet David også et selvstendig prosjekt hvor han satte opp forestillingen av Christopher Marlows «Dr.Faustus» på gamle Deicmanske Bibliotek. Nå er det en eldgammel tekst som gjelder. 

- Vi var en gruppe som satte opp Markusevangeliet i en gammel anglikansk kirke i England. Vi spilte og leste ut teksten, og det var en sterk opplevelse for alle som var involvert. Og for den lille kirken var det en stor opplevelse å se den fylles opp kveld etter kveld med mennesker som fikk høre hele evangeliet fra start til slutt, sier David.

Brenner for budskapet

David har et spesielt et ønsket om at unge mennesker skal få med seg fremføringen av Markusevangeliet denne høsten.

- Veldig mange unge i Norge har kun hørt enkelte bibelhistorier, og på skolen åpnes veldig sjeldent selve bibelteksten. Selv i kirken er det sjeldent man hører lengre bibeltekster lest sammenhengende. Og her får de oppleve hele Markusevangeliet på omtrent nitti minutter, sier David. 

I Norge ble spesielt Sveins Tindbergs versjon av Markusevangeliet kjent på slutten av nitti-tallet. I motestning til Tindberg, hvor han memorerte hele teksten og delte den som en monolog, er Davids versjon en såkalt «dramatisk lesning». Og han passer på å korrigere alle som kaller det en «forestilling». 

Noe annet enn forestilling

- Når folk tenker forestilling, er det mange som ser for seg masse lyd og lys og effekter, mens nå er teksten i fokus, og skuespillerne leser teksten mens de spiller den ut. Men det betyr ikke at det ikke blir spennende, sier David.

I tillegg til høstens oppsetning av Markus, regisserer David store påske og julespill i Oslo misjonskirke Betlehem, som etter hvert har blitt store produksjoner av barn, unge og voksne amatørskuespillere. Også dette gjør David på frivillig basis. 

- Det gir stor glede å kunne jobbe med 60 + mennesker i et fellesskap her i kirken, og det å kunne få se barn utvikle seg og sine talenter etter som de er en del av disse prosjektene år etter år. Kanskje er vi med på å bygge Guds rike på vår egen lille måte, sier David Parrish.

Under årets påskespill var NRK Dagsrevyen og lagde en reportasje. Den kan du se her

Vi har tre fremføringer:
Søndag 24. september kl. 13 og kl. 17
Torsdag 28. september kl. 19.30

I etterkant av fremføringene vil det være åpen café hvor vi inviterer til "Samtaler etter Markus". Vi har invitert ulike gjester til å en samtale om hva de har opplevd.
Notto Thelle og Marit Slagsvold (24.sept kl 13)
Sissel Gran og Hanne Krogh (24.sept kl 17)

imir Kristjansson, Peder Kjøs og Kari Slaatsveen (28.sept kl 1930).

Billetter kan kjøpes her:
24. september kl. 13

24. september kl. 17

28. september kl. 19.30

 

Foto: Skjermdump nrk.no

Kontakt oss

Adresse:
Oslo misjonskirke Betlehem
Langerudhaugen 1
1187 Oslo 
23 16 80 60
kontor@oslomisjonskirke.no

Org.nr: 971435453

Konto: 3000.16.19000
VIPPS: #10486

Finn frem

123 movies
embedgooglemap.net
Powered by Cornerstone